Scroll Top
Dataran Austin Wakaf Tembesu, 21300 Kuala Terengganu, Terengganu

7 Kelebihan Utama Memakai Perfume

benefits-of-wearing-cologne

Minyak wangi dan deodoran menjadi popular bukan kerana hanya dapat membantu melawan bau badan sahaja, malah ianya juga meningkatkan semangat. Tetapi, tahukah anda minyak wangi yang mempunyai beberapa kebaikan yang lain juga? Ia boleh membantu anda mengatasi tekanan dan mengubati insomnia juga! Nak tahu lebih lanjut? Cuba baca sepuluh kelebihan minyak wangi di bawah:

1)Mewangikan tubuh badan

Sudah jelas yang parfum telah digunakan secara dahulu lagi untuk mewangikan kita. Ia juga membantu mencegah bau badan yang tidak diingini dan memastikan kita wangi sepanjang hari.

2)Meningkatkan mood mengikut suasana

Salah satu kelebihan yang utama memakai parfum ialah meningkatkan mood. Perfume membantu meningkatkan semangat kita. Anda juga boleh memakai parfum yang mencerminkan mood anda seharian. Tidak kira sama ada sedih, nakal, malu, minyak wangi menawarkan pelbagai jenis bau untuk suasana yang berbeza. Pilih dan pakai minyak wangi pada perayaan tertentu juga boleh mendapatkan suasana yang sesuai untuknya.

3)Meningkatkan keyakinan diri

Sama seperti gaun cantik, minyak wangi yang bagus dapat meningkatkan keyakinan dan memastikan kita melalui hari tanpa risaukan masalah bau badan. Pilih aroma yang sesuai dengan personaliti serta yang boleh meningkatkan keyakinan kita.

4)Menjadi daya tarikan

Deria bau adalah salah satu deria yang paling penting daripada lima pancaindera. Kadang-kadang, seseorang hanya boleh tertarik hanya dengan bau wangian yang dipakai. Minyak wangi juga kaya dengan feromon serta membuatkan seseorang nampak menarik.

5)Meningkatkan tahap kesihatan

Tiada bukti saintifik bagi membuktikan keberkesanan parfum terhadap kesihatan. Walau bagaimanapun, parfum membantu meningkatkan mood, yang boleh mengawal stres dan tekanan. Anda boleh menggunakan wangian kegemaran untuk mengatasi kebimbangan dan meningkatkan semangat.

6)Menguatkan ingatan

Minyak wangi juga boleh menjadi faktor penting dalam menngenangkan memori yang indah. Wangian setiap orang adalah berbeza mengikut mood dan personaliti. Ramai wanita yang memakai wangian yang sama dengan ibu mereka untuk menghidupkan kenangan lalu bersama ibu.

Cuba beli minyak wangi baru setiap kali mengembara. Parfum yang berbeza akan mengingatkan kita tentang setiap percutian dan membantu menghidupkan kembali kenangan di masa lalu.

7)Merawat insomnia

Satu lagi kesan terapeutik minyak wangi ialah ia membantu untuk tidur lebih baik pada waktu malam. Minyak wangi, yang mengandungi minyak pati, boleh membantu kita berehat dan menikmati tidur yang nyenyak pada waktu malam.